keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Empaattinen kuin rotta

Marianna Lammi kertoo artikkelissaan "Empaattinen kuin rotta"(Animalia 1/2014), että rottien empaattisuutta lajitovereita kohtaan on nyt tutkittu tieteellisesti. Kaikki lemmikkirottien omistajat tietävät, miten mukavia kavereita rotat ovat. Perhe ja tuttavat kuitenkin saattavat usein olla eri mieltä asiasta, ja pelkäävät ja inhoavat rottia. Chacagon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan rotat kuitenkin ovat empaattisia varsinkin lajitovereitaan kohtaan. Ihminen ei siis ole aino empaattinen eläin.
Tutkimuksissa tarkkailtiin rottien halukkuutta vapauttaa läpinäkyvässä säiliössä oleva lajitoveri. Useimmat rotat halusivat vapauttaa toverinsa, ne liikkuivat levottomasti säiliön ympärillä ja vikisivät ahdistuneesti. Rotille oli opetettu, miten säiliö avataan, ja useimmat rotat avasivat säiliön päästäen toverinsa vapaaksi. Rotat jopa valitsivat toverinsa herkkupalan sijasta. Puolet tämän "herkkututkimuksen" rotista vapauttivat toverinsa, ja jakoivat tarjolla olleet namupalat tämän kanssa.
Rotat ovat siis empaattisia laumaeläimiä, ja erinomaisia lemmikkejä. Lajitoveri on aina ykkönen, mutta lemmikkirotasta on iloa myös ihmiselle. Ehkä muutaman vuoden kuluttua hankin taas rottia, jos elämäntilanne sallii. 

 Kuva: Weheartit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti