maanantai 3. syyskuuta 2012

Pennun odottelua

Ajattelin kirjottaa tänne pennun odottelusta. Tosiaan lokakuussa meille pitäisi tulla kiinanharjakoira, naku tyttö. Koitan olla innostumatta liikaa, kun viimeksi pentua odotellessa jouduin pettymään, kun koira ei tullutkaan meille. Toivotaan parasta! Kirjoittelen tänne omia ajatuksia, ja voitte myös antaa neuvoja pennun opetukseen ym :) Ja tosiaan Dooris tuli meille aikuisena, eli en ole ennen pentua kasvattanut. Enköhän selviä, mutta silti vähän jänskättää. Ja pyydän anteeksi jos tulee vähän epäselvää tekstiä. Toivottavasti jaksatte lukea!

Hankintoja: Olen miettinyt mitä tavaraa pennulle pitäisi hankkia. Pentu saa kasvattajalta luultavasti ensimmäisen pannan, ja Dooriksen säädettäviä pantoja voi käyttää sitten kasvavalla pennulla. (En tiedä pystynkö olemaan ostamatta pennulle omia, suloisia, turhia pantoja.) Ja kasvattajalta tulee varmaan myös hihna, ja on Dooriksellakin noita hihnoja mitä voi käyttää. Suurin hankinta on varmaan vaatteet, kun on kalju koira. Syksy on vähän huono aika nakulle koiralle, mutta ei voi mitään. Tehdään varmaan itse(tai siis äiti tekee) vaatteita koiralle, ja koitetaan etsiä alelaareista ja lainata vaikka tutuilta vaatetta. Ei viitsisi ostaa uusia vaatteita koiralle, kun kasvaa kuitenkin koko ajan. Pennulle voisi ostaa myös pari pientä lelua, Dooriksen lelut voi olla vielä vähän liian hurjia pennulle. Pennulle tietty ainakin aluksi omaa ruokaa, ja luita voisin ostaa lisää. Dooriksella on aika isot herkkuvarastot, mutta voisi etsiä jotain pennulle sopivia luita. Omaa petiä en aio pennulle ostaa, täällä on kyllä vilttejä ja muita paikkoja jossa nukkua. Pennulle voisi hankkia joskus myös oman häkin. Hankintoja mitä en muistanut tai tajunnut laittaa tähän? :) *Näyttelyhihna, oma trimmeri ja ruokakipot lisätty hankintalistalle.

Ensimmäinen päivä ja viikko: Pennun luovutus sattuu juuri sopivasti syyslomalle! Eli ehdin olla viikon pennun kanssa ennen kun koulu jatkuu. Tärkeimpänä juttuna tuona aikana pidän yksinoloharjoituksia, harjiksilla voi olla vähän taipumusta eroahdistukseen, näin olen kuullut. Miten olette opettaneet koirallenne yksinoloa? Ja miten, jos on toinen koira jo ennestään?
Miten olette tutustuttaneet koirat toisiinsa? Pentu esitellään Doorikselle varmaankin  ulkona, kun Dooris hyväksyy koirat paremmin kotiinsa jos on ensin ulkona tavannut ja lenkkeillyt. Pennun kanssa ei pitkälle lenkille voi lähteä, mutta suunnilleen puolueettomalla maalla tutustutetaan.
Sisäsiisteyden alkeet on myös tärkeä juttu, miten olette opettaneet? Doorista ei ole tarvinnut opettaa, eli ei käytännön kokemusta ole. Varmaan käytetään papereita lattialla, ja tietty mahdollisimman usein käytetään pihalla. Onko teillä muuten perheen muut koirat välittäneet siitä, että pentu pissii sisään? Esim alkaneet itse pissimään?
Ensimmäisellä viikolla pentu yleensäkin kotiutuu, ja oppii vähän perheen arkea. Ja tärkeä "isompi" juttu noiden lisäksi on myös käsittelyyn totuttaminen.

Opeteltavia juttuja:Noiden^ juttujen lisäksi opeteltavia juttuja:
-Luoksetulo
-Koirien ja ihmisten ym ohittaminen lenkillä
-Yleinen sosiaalistaminen kaikkeen mahdolliseen (kulkuneuvot, erilaiset paikat, ihmiset, koirat, muut eläimet liikenne...)
-Vapaana olo
-Rauhoittuminen
-Häkissä olo
-Pöydällä olo
-Hoitotoimenpiteet(pesu, trimmaus, hampaat, kynnet...)
-Vieraiden vastaanottaminen
-Istuminen, odottaminen
-Itsenäistyminen(juttuja myös ilman Doorista)
-Vieraden käsittely
-Leikkiminen kotona ja vieraassa paikassa
-Katsekontakti

Nyt lyö pää vähän tyhjää, sanokaas mitä tärkeitä tästä puuttuu :) Ja yleensäkin hyviä juttuja ja vinkkejä pennun kasvattamiseen, ja miten olette noit opettaneet. Kiitos!



4 kommenttia:

  1. Kyllä tuossa vaikutti kaikki tärkeimmät jutut olevan :)

    Itse opetin yksinolon pikkuhiljaa. Ensin muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin ja pikkuhiljaa lähdin suurentamaan aikaa. Lisäksi jätin aina jotain kivaa tekemistä (luu,aktivointipallo, piilotin nameja..).

    Ensimmäisen kuukauden aikana en jättänyt noita keskenään yksiksensä, vaikka tiedän ettei Hertta mitään Kertulle olisi tehnytkään, mutta Kerttu tottui siten olemaan yksin poissaollessani. Ja eikä mitään tapaturmia tullut esim.Hertan kanssa.
    Käytiin Hertan kanssa katsomassa pentuetta kasvattajalla, aluksi Hertta oli hieman järkyttynyt pienistä ja kaikkialla vilistävistä pikkukakaroista, mutta alkujärkytyksen jälkeen leikki kuin viimeistä päivää pentujen kanssa. Kertun tultua meille, Hertta tosin "mökötti" ekat pari päivää, olihan neiti tottunut olemaan perheen ainut "prinsessa". Mutta tottui kyllä pian toiseen koiraan ja nykyisin neidit ovatkin parhaita kavereita :)

    Sisäsiisteyden opetin perus sanomalehti-tekniikalla. Toimi ainakin meillä hyvin. Eikä meillä Hertta ole välittänyt mitään vaikka Kerttu on pissinyt sisälle, enkä kyllä usko että Dooriskaan välttämättä pissii :)

    Oho, tulipas tästä nyt aika romaani :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta :) Suljitko koirat siis eri huoneisiin yksinolon ajaksi? Dooris voi varmaan vähän kans mököttää, kun on ollut ainut perheen koira, ja yhtäkkiä joku rääpäle muuttaakin tänne.
      Dooris komensi kaverinkin villapentua aluksi, mutta se jäi sitten vähän vähemmälle kun tutustuivat paremmin, ja pentu oppi joskus jättämään Dooriksen rauhaan :D Nykyään ne onkin parhaat kaverit. Uskon että Dooriksen ja uuden hauvan yhteiselo sujuu hyvin kunhan tutustuu,enkä mitenkään hylkää Doorista kun tulee uus koira. Ja romaanit on kivoja :)

      Poista
    2. Joo, jätin kummatkin eri huoneisiin.

      Uskon, että Dooris tulee pennun kanssa hyvin toimeen!Kerro sitten kuulumisia miten on mennyt kun pentu tulee :)

      Poista
    3. Juu, kyllä tänne sitten juttua tulee pennusta :)

      Poista